310 SIDOR
INBUNDEN
FORMAT 16 x 21 CM
ISBN 978-91-7469-044-6
PRIS 280 KR


BESTÄLL

LADDA NER LÄSPROV
Marcel Grauls, Jan-Öjvind Swahn

Kalasjnikov, Don Juan och Barbie

Personerna bakom orden

Vårt språk kryllar av personer! Vilka var de? Och hur hamnade de där?

Boken är fullspäckad med spännande fakta och små minibiografier och ca 500 personer – verkliga och mytologiska – som blivit odödliga genom vårt språk.

Nästa gång du ...
... äter en Bintjepotatis vet du att Bintje var den flitigaste flickan i klassen. Därför fick hon ge namn åt den potatissort som hennes lärare hade odlat fram.
... beställer en Margherita, vet du att det var en pizzasugen italiensk drottning och en lokal bagare som namngav och uppfann pizzan, och att den har Italiens nationalfärger: rött (tomatsåsen), vitt (moz­zarella) och grönt (basilikan).

Du får också lära dig att MACK (bensinstation) är initialerna i fyra efternamn efter svenskar som startade ett företag inom bensinbranschen.

Och att Barbie egentligen hette Barbara och var dotter till Ruth Handler som såg sin dotter leka med påkläd­dockor av kartong och kom på idén med tillverka tredimensionella dockor. De andra dockorna, Ken och Skipper, är också döpta efter Ruths barn.

En fyllig bok för alla som är roade av språk eller historia, bara vill ha insupa kunskap eller njuta av fängslande läsning.

Marcel Grauls är belgisk författare och journalist och har skrivit flera böcker. Jan-Öjvind Swahn, en av våra främsta experter på kulturhistoria, har bidragit med de svenska orden.
Topplistan:
1. Starka kvinnor
2. Sveriges landskap
3. Kompisar online
4. Uppkopplad, urkopplad, avkopplad
5. 101 idrottslegender
Besöka oss gärna på BOKMÄSSAN I GÖTEBORG och träffa våra författare. Böcker till mässpris. 27-30/9. Monter B03:60.
Nu finns vår barnboksfigur MIFFY på kläder hos HENNES & MAURITZ! Det känns otroligt roligt!
Vår duktiga agent Amelie Bennet har nu sålt rättigheterna för STUDENTKÖKET VEGO till Tyskland.
Vill du ha vårt NYHETSBREV? Anmäl till sandra@ordalaget.se