Kalasjnikov, Don Juan och Barbie – personerna bakom orden en eponymordbok

ordalaget

Book Cover: Kalasjnikov, Don Juan och Barbie – personerna bakom orden en eponymordbok
284 SIDOR
INBUNDEN
FORMAT: 170 x 211 mm
ISBN: 978-91-7469-044-6

Kalasjnikov, Don Juan och Barbie – personerna bakom orden en eponymordbok

Marcel Grauls

"Nyttig läsning för den som vill få lite hjälp att briljera vid middagsbordet." Språktidningen

"Ett nöje att läsa." Bibliotekstjänst

Vårt språk kryllar av personer! Vilka var de? Och hur hamnade de där?

Boken är fullspäckad med spännande fakta och små minibiografier och ca 500 personer verkliga och mytologiska som blivit odödliga genom vårt språk.

Ordet DUMBOM skapades på 1700-talet av skalden Kjellgren som ville driva med en kollega som hette Enbom. Han skrev en pjäs och döpte en av karaktärerna till Dumbom, och därmed var det ordet skapat.

Nästa gång du ... ... äter en Bintjepotatis vet du att Bintje var den flitigaste flickan i klassen. Därför fick hon ge namn åt den potatissort som hennes lärare hade odlat fram. ... beställer en Margherita, vet du att det var en pizzasugen italiensk drottning och en lokal bagare som namngav och uppfann pizzan, och att den har Italiens nationalfärger: rött (tomatsåsen), vitt (moz­zarella) och grönt (basilikan).

Du får också lära dig att MACK (bensinstation) är initialerna i fyra efternamn efter svenskar som startade ett företag inom bensinbranschen.

Och att Barbie egentligen hette Barbara och var dotter till Ruth Handler som såg sin dotter leka med påkläds­dockor av kartong och kom på idén med tillverka tredimensionella dockor. De andra dockorna, Ken och Skipper, är också döpta efter Ruths barn.

En fyllig bok för alla som är roade av språk eller historia, bara vill ha insupa kunskap eller njuta av fängslande läsning.

Marcel Grauls är belgisk författare och journalist och har skrivit flera böcker. Jan-Öjvind Swahn, en av våra främsta experter på kulturhistoria, har bidragit med de svenska orden.

Published:
Genres:


Fler böcker av Marcel Grauls: