Med befriad röst – en biografi över Wendela Hebbe

ordalaget

- Sveriges första kvinnliga journalist

Book Cover: Med befriad röst - en biografi över Wendela Hebbe
(Swedish) 300 SIDOR
INBUNDEN
FORMAT: 155 x 210 mm
ISBN: 978-91-7469-505-2

Med befriad röst – en biografi över Wendela Hebbe

Ingegerd Björklund

"Det är en mustig läsning som skildrar både skilsmässor, samboförhållanden och utomäktenskapliga barn. Wendela är verksam i det patriarkala samhället och umgicks med många betydelsefulla människor och fick ihållande uppvaktningar och kärleksbrev. Men brevväxlingen blev en katt-och-råtta-lek när Wendela artigt men bestämt satte spelreglerna."

@agneta_norrgard

Här möter vi en banbryterska, en orädd, osentimental, energisk småländska, som trotsade tidens konventioner och blev journalist, författare och översättare: Wendela Hebbe - Sveriges första kvinnliga journalist.

Wendela Hebbe föddes 1808 som dotter till en präst. Tack vare hans inställning att även flickor skulle få utbildning, fick Wendela en god grund. Hennes liv kantades dock av motgångar. Efter att maken gått i konkurs och hela hemmet auktionerats ut, lyckades dock Wendela som ensamstående mamma till tre flickor ta sig till Stockholm och få en anställning som journalist av Lars Johan Hierta på Aftonbladet. Han blev senare far till det barn som Wendela födde i ”lönndom” vid 40 års ålder.

Genom Wendelas anställning och mod blev hon accepterad av männen i det patriarkala samhället. Trots detta undkom hon inte kvinnans plats och villkor.

En befriad röst berättar även om samtiden, framför allt om kvinnors situation i äktenskapet och på arbetsmarknaden. Läsaren får dessutom inblick i Wendelas relation till Esaias Tegnér som idogt uppvaktade henne. I Wendelas salong
i Gamla stan i Stockholm umgicks män som Carl Jonas Love Almqvist och Herman Sätherberg.

Published:
Genres:


Fler böcker av Ingegerd Björklund: