Odödliga ord och deras historia – 500 citat från antiken till Astrid Lindgren

ordalaget

Book Cover: Odödliga ord och deras historia - 500 citat från antiken till Astrid Lindgren
380 SIDOR
INBUNDEN
FORMAT: 157 x 225 mm
ISBN: 9789174692822

Odödliga ord och deras historia – 500 citat från antiken till Astrid Lindgren

Stig Wallerman

"På sätt och vis är det lite av en räddningsaktion författaren bedrivit. Genom att damma av verbala guldkorn och placera dem på fräscha piedestaler, bärgar han dem - i folkbildningens tjänst - från glömskan."

- Peter Grönborg, Borås Tidning

 

"De hade mig i säcken men glömde knyta åt." "Sverige har dignat under Karl XII:s ära." "Tiderna förändras och vi med dem." "Örnen har landat."

De bevingade orden - hur uppstod de?

En innehållsrik bok som lyfter fram röster ur vår historia. Vad människor sagt eller skrivit när de var mitt uppe i händelserna, när det historiska skeendet avverkade en kurva eller ett vägskäl. Stig Wallerman har samlat ett intressant och mycket gediget urval ord och citat som blivit bevinga­de. Citat och upphovsperson presenteras liksom bakgrund och anekdotiska tex­ter som ger oss historisk kunskap och kuriosa.  Här finns bevingade ord från Bibeln och runste­nar, från kungar och politiker, från diktare och allmoge.

Boken är upplagd kronologiskt och citaten spinner en tråd genom historien. Vart och ett förtjänar att räddas från glömska. Bland de cite­rade finns: Jesus, Julius Caesar, Gustav Vasa,  drottning Kristina, Karl XII, Voltaire, Winston Churchill, Anne Frank, Karin Boye, Tage Da­nielsson, Mona Sahlin ... och många många fler.

Illustrerad med ett 100-tal bilder. En guldgruva för historieintresserade samt för alla som intresserar sig för språk och kultur. Ett uppslagsverk att läsa från pärm till pärm eller att slå i för att söka enskilda bevingade ord.

STIG WALLERMAN är journalist och har arbetat med text och språk i många år. 2001 blev han tilldelad Klarspråkskristallen.


Fler böcker av Stig Wallerman: