Retro – Tyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster

ordalaget

Book Cover: Retro – Tyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster
160 SIDOR
INBUNDEN
FORMAT: 225 x 284 mm
ISBN: 978-91-7469-243-3

Retro – Tyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster

Sara Axtelius

"Sara Axtelius gör en kulturgärning... dessa formgivare möblerade svenska hem med färgsprakande tyger under decennier"

- Bibliotekstjänst nr 22, Inger Fredriksson

"En nostalgitripp och samtidigt njutbar kulturhistoria."

- Susanna Skarrie, Hem & Hyra

Om Tyger vi minns:

"Tyger vi minns är en nostalgitripp med över 300 tyger och ett 40-tal formgivare – spänn fast bältet, det är en kreativt spännande tidsresa.”

- Jesper Tillberg, SvD Magasinet

"Axtelius har gjort en viktig forskningsinsats då flera av mönster­ritarna annars förblivit­ anonyma. Boken kan även inspirera dagens formgivare."

- BTJ

__________________________________________________________________

Frossa i tyger! Hänförs av spännande, inspirerande, färg­sprakande, iögonenfallande och banbry­tande mönster för sin tid!

Följ med på en nostalgiresa i Retro - Tyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster. I denna uppföljare till Tyger vi minns möter vi nya formgivare och nya tyger, nu med fokus på geometriska och grafiska mönster från främst 1960- och 70-tal.  Drygt 20 formgivare presenteras i bokstavsordning med kort biografi och tillhörande tyger. Bland annat är några av 10-gruppens medlemmar med.

Bokens stora format ger tygerna stor plats och låter dem komma till sin rätt. En bok för nostalgiker eller för alla som är roade av formhistoria eller bara njuter av färg och form när den är som bäst.

Formgivare i urval: Gunila Axén - Göta Trägårdh - Susanne Beckman - Birgitta Hahn - Sven Fristedt - Viola Gråsten - Ingela Håkansson-Lamm - Astrid Sampe - Kerstin Boulogner - Inez Svensson - Helene Wedel - Peter Condu m.fl.

SARA AXTELIUS har i flera år samlat på tyger från 1960- och 70-talen. Hon brinner för att inspirera till vård och förvaltning av Sveriges textilskatt, uppmärksamma textilkonstnärerna samt föra arvet vidare till kommande genera­tioner.  År 2017 kom praktverket Tyger vi minns från 1960- och 70-talen frukt, barn och blomtyger.

Published:
Genres:


Fler böcker av Sara Axtelius: