Svenska affischer – Affischkonst 1895–1960

ordalaget

Book Cover: Svenska affischer – Affischkonst 1895–1960
223 SIDOR
INBUNDEN
FORMAT: 234 x 304 mm
ISBN: 978-91-7469-037-8

Svenska affischer – Affischkonst 1895–1960

Olof Halldin

"En underbar bok att minnas genom, att sucka och fnittra till." Tidningen VI

"Utmärkt julklappstips redan nu." Dick Schyberg

"Utgivningen av Svenska affischer är en kulturgärning. Men den är mycket mer än så. Det är en vacker bok i stort format fullproppad med läckra bilder... Den bästa julklapp man kan tänka sig." Kulturdelen, Peter Ekström

"Intressant och välkommen bok, lättillgänglig och med utmärkt bildmaterial." Bibliotekstjänst

"Praktverk!" Svante Lidén, Aftonbladet

Nostalgi och formgivning! Här presenteras Sveriges bästa affischer genom tiderna, guldkorn från 70 år av svensk formgivning. Här berättas för första gången affischens historia i Sverige. Här kan du förlora dig i filmens eller reklamens värld, träffa de främsta affischmakarna såsom Anders Beckman, Tore Hinnerud med flera.

Sverige har en "gömd" formgivningsskatt på Kungliga biblioteket i Stockholm – över en halv miljon affischer! Författaren Olof Halldin, ansvarig för affischsamlingen, har plockat ut de mest glimrande guldkornen ur denna skatt. Det här är den första boken i sitt slag och ett riktigt praktverk!

Olof Halldin skriver också – för första gången – historien om den svenska affischens utveckling. De idag ofta "glömda" affischmakarna lyfts fram, deras liv och gärning beskrivs. Vem kommer idag ihåg Eric Rohman, som på 1920-, 30- och 40-talen gjorde 7000 affischer? Han är vår mest produktive affischmakare någonsin.

Med den här boken hoppas vi täppa till "luckan" i den grafiska historien, som utgörs av den svenska affischens utveckling.

Affischerna är ofta vackra och dekorativa, ibland snarare slagkraftiga, andra väcker defini­tivt nostalgikänslor. Affischer som "En svensk tiger" och "Kräftor kräva dessa drycker" känner de flesta igen.

Affischerna gör reklam för produkter och utställ­ningar, för biofilmer och teaterföreställningar. En del är valaffischer. De är ordnade kronologiskt från 1880-talet t.o.m. 1950-talet, så att man kan jämföra formgivningen över tid. Ett mindre urval av affischer från 1960-1990 är också med.

Bokens format är stort för att affischerna ska komma till sin rätt.

En bok för nostalgiker eller för alla som är roade av reklam- och formhistoria eller bara njuter av färg och form när den är som bäst.

Olof Halldin är förste bibliotekarie och sakkunnig för affischsamlingen på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Published:
Genres:


Fler böcker av Olof Halldin: