Håkan Agnsäter

ordalaget

Håkan Agnsäter

Håkan Agnsäters fascination för affischer har alltid funnits men tog riktig fart under 1970-talet då han var aktiv inom den alternativa musikrörelsen och bland annat spelade trummor i proggbandet Solen Skiner. De åkte land och rike runt och spelade på ungdomsgårdar, klubbar, folkfester och stödgalor. Under dessa resor tog han tillvara affischer som annonserade om konserter och så småningom även andra affischer som såg intressanta ut.

För några år sedan råkade han få syn på dem igen och blev helt betagen av dessa vackra affischer och insåg att det i deras budskap och formspråk fanns något som bara måste visas för en större publik.

Han kontaktade vänner och aktivister, musiker och konstnärer som han kände för att hitta fler originalaffischer från den politiska rörelsen, miljörörelsen, kvinnorörelsen, FNL-rörelsen med mera. Detta för att kunna visa en bredare bild av vad som hände inom affischskapandet under denna tid och visa på den tidens anda som i så hög grad präglades av uppror, framtidstro, humor och nyskapande experimentlusta.

Hemsidan www.proggposters.se växte fram. Och nu finns också - till all lycka - affischerna i bokform.


Böcker: